Unieke voedsel productie in Noordoost Friesland

Aanleiding tot deze challenge

Met deze challenge willen wij zorgen voor een unieke voedselproductie in Noordoost Friesland die ook bijdraagt aan een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Een aantal redenen waarom een unieke voedselproductie in de regio van belang is: 

1. Diversiteit in ons dieet: Unieke voedselproductie kan helpen om diversiteit in ons dieet te vergroten. Het toevoegen van verschillende en nieuwe voedingsmiddelen aan ons dieet kan ons helpen om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen die essentieel zijn voor onze gezondheid. 

2. Bescherming van de biodiversiteit: Unieke voedselproductie kan bijdragen aan de bescherming van de biodiversiteit. Het kan helpen om de teelt van verschillende soorten gewassen te bevorderen en de monocultuur te verminderen, waardoor de diversiteit van planten en dieren in stand wordt gehouden. 

3. Economische ontwikkeling: Unieke voedselproductie kan bijdragen aan de economische ontwikkeling van een regio. Door de teelt van nieuwe gewassen of de productie van unieke voedingsmiddelen te stimuleren, kunnen lokale boeren en producenten nieuwe markten aanboren en hun inkomsten vergroten. 

4. Klimaatverandering: Unieke voedselproductie kan helpen om de effecten van klimaatverandering te verminderen. Door de teelt van gewassen die beter bestand zijn tegen droogte of overstromingen te stimuleren, kunnen boeren zich beter aanpassen aan de veranderende omstandigheden en hun opbrengsten op peil houden. 

 

Startvragen 

  • Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat gewassen beter bestand zijn tegen droogte of overstromingen? 
  • Bedenk een aantal unieke voedingsmiddelen voor op de markt 
  • Wat kunnen wij bedenken om de biodiversiteit in Noordoost Friesland te vergroten? 

Koppeling met de global goals

Goal 12 | Department of Economic and Social AffairsGoal 15 | Department of Economic and Social AffairsGoal 8 | Department of Economic and Social Affairs